Idag var det dags för handledning igen och vi har äntligen förstått vad de går ut på...
Stellan pratade med oss om luft och vilka som uttnyttjar luften och vilka som kan göra det. Vi höll oss till en början inom djurvärlden och kom fram till att det är fåglar, insekter, fladdermöss som idag flyger. Flygödlor, som idag är utdöda, nämndes också.
Vi berörde att för att kunna flyga måste man väga lite. Fåglar kan flyga för att de har fjädrar som är ett lätt material, fjädrarna är också skapade med speciella anordningar som gör att de hakar i varandra vilket då gör att de kan flyga. De flesta fåglar är också väldigt lätta, bland annat för att de inte har tänder, näbbarna är av keratin (=väger lite) och benen är ihåliga, de har stöttor som går kors och tvärs i benen. När vi pratade om insekter berörde vi bin och getingar vilka har två vingar, likaså fjärilar och flugor. Skalbaggar har en hård yta samt täckvingar och flygvingar. Fladdermössens vingar är som utspända fingrar och mellan dem finns tunn hud, så kallad flyghud. Man vet att flygödlor kunde ha 8-9 meter i vingspann, det r ganska otroligt att så stora djur kunde flyga!
Vi pratade också om att de flesta rovfåglar flyger när det är uppströmmar och att det går åt mycket energi för dem att ryttla. Flygekorrar kan inte flyga "vanligt", de kan bara glidflyga. Det finns också vissa grodor som kan glidflyga. En del ormar kan platta till sig för att glidflyga mellan träden.
Diskussionen kom sedan in på pollinering och vi höll oss inom området vindpollinering eftersom luft är vårat ämne. Björk, hassel, al, sädesslagen och gräs är exempel på växter som vindpollineras.
Frö och fröspridning, där finns det som Stellan kallade det långdistansare och kortdistansare. Exempel på långdistansare, det vill säga där frön kan ta sig en längra sträcka med hjälp av vinden, är popplar, vide, sälg och kaveldun. Kortdistansare, vilket innebär att frön inte sprids någon längre sträcka, är björk, lönn, lind, ekollon och hästkastanj.
Sporspridning berördes lite grann och svampar är så kallade sporspridare.
Vi fick också en tankeställare kring varför spindlar var bland de första djuren som hittades på ön Surtsey utanför Island. Hur har de tagit sig dit? Spindeltråden som de vävt har fångats upp av vinden och med hjälp av den har de alltså hamnat där, spindlar kan på så vis ta sig en längre sträcka.
Till sist berörde vi att det är vinden som orsakar sandstormar, sandflykt, sanddynor och vågor.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar